21.2.2020

Vintage V100MRPGM LEMON DROP, les paul mallinen säh­kö­ki­ta­ra, Peter Green ni­mik­ko­mal­li, al­ku­pe­räi­nen juttu Review By Dave Celentano, Gui­tarT­ricks Insider, Digital Edition

Ki­ta­ris­tit ovat hai­kail­leet Peter Greenin vaikeasti jäl­ji­tel­tä­vän soinnin perään vuo­si­kym­me­nien ajan ja nyt Vintage -kitarat on asettanut tämän soundin kaikkien saa­ta­vil­le ja vieläpä erittäin koh­tuul­li­seen hintaan. Olitpa van­hen­net­tu­jen ns. re­liik­kiki­ta­roi­den fani tai et, niin tämä in­stru­ment­ti kannattaa tarkistaa. Ja vaarana on, että kun pidät sitä sylissäsi ja pudotat muutaman äänen ilmoille, niin olet myyty. Vintagen V100MRPGM 'Lemon Drop' on mal­lin­net­tu esi­ku­va­naan eräs käytetty kitara, jonka Green osti soit­taes­saan John Mayall And The Bluesbrea­ker­sin ja varhaisen Fleetwood Macin kanssa. Sittemmin tämä Greenin maaginen Les Paul kään­tei­sen kau­la­mi­kin kanssa on vaihtanut omistajaa melko harvoin. Pal­vel­tu­aan aikansa Fleetwood Mac -yhtyeen kanssa, Green myi kitaran eräälle ir­lan­ti­lai­sel­le ki­ta­ris­til­le, nimittäin Gary Moorelle, samasta hinnasta, jonka hän alun perin kitarasta maksoi. Myöhemmin Gary Moore käytti kitaraa suuressa osassa Thin Lizzy -le­vy­tyk­sis­tään ja soo­lo­le­vyil­lään. Tällä hetkellä kitaran omistaa Me­tal­lican Kirk Hammett. Hän maksoi kitarasta huhujen mukaan 2.000.000 dollaria. Auts! On koh­tuul­li­nen arvio, että useim­mil­la meistä ei ole tarpeeksi syviä taskuja eikä näin ollen varaa al­ku­pe­räi­seen versioon. Ja kuul­tuam­me leuan pu­dot­ta­van hinnan, jonka Metallica -kir­ves­mies maksoi al­ku­pe­räi­ses­tä, ki­ta­rayh­tei­sö menetti kaiken toivonsa saavuttaa koskaan val­loit­ta­van Greenin tumman ja maagisen ki­ta­ra­soun­din. Pyyhi ne kyyneleet ja katso ki­ta­ra­sei­näl­le uudelleen! Vintage -ki­ta­ra­merk­ki on to­teut­ta­nut jokaisen Peter Green fanin unelman V100 Lemon Dropilla, jota tarjotaan huo­mat­ta­vas­ti alle tuhannen euron hin­ta­luok­kaan.

TAUSTAJUTTU: Vintage -kitaroiden Trev Wilkinson, jolla kerran elämässään oli mahdollisuus nähdä ja pitää alkuperäistä kitaraa käsissään, suunnitteli V100:n 'Lemon Dropin' kiinnittäen huomiota yksityiskohtiin ja rakkauteen, joka kuuluu jokaisessa Peter Greeniin soittamassa nuottissa. Kitarassa on esikuvansa mukaan käännetty kaulamikki, taisteluarpia, kulumismerkkejä ja eriparin volume- ja tonepotikat. Nämä detaljit pystyy toteuttamaan vain henkilö, joka todella kunnioitti Peter Greeniä ja Trev Wilkinson on se kaveri. Trev on valtava Green fani ja seurannut hänen tekemisiään hyvin tarkasti. Trev pani paljon sydäntä, sielua ja hikeä luodessaan legendan nimikkokitaran ja siihen tunnistettavan sävyn, jotta pelkät kuolevaisetkin saisivat kitarasta oman kappaleensa. 

OMINAISUUDET: Mahonkirunko ja liimakaula,  kihara liekkivaahteraviilu viimeistely,  ruusupuun otelauta ja 24,75” skaala.  Wilkinson-virittimet, humbucker mikit sekä Tune-O-Matic-sillan.  Painoltaan V100 vastaa keskiverto Les Paulia.  Kaulaprofiili on leveä C-muoto ja hieman ohuemman tuntuinen kuin vanhan Les Paulin paksuhko kaula. 


Mutta V100 varsinainen monimuotoisuus ja ’mojo’ on mikeissä. Kaulamikki herättää makeita, suolaisia
ja rauhoittavia jazzisia ääniä sydäntä lämmittävällä rauhallisella tavalla ja vaihdekytkimen nopea vaihto tallamikin asentoon aiheuttaa vastavuoroisesti leikkaavaa rapeutta ja raivoa yhdistettynä säröytymiseen. Tässä on Greenin salainen resepti - hänen ainutlaatuisen äänensävynsä johtuu väärin asennetusta komppimikistä, joka asennettiin vahingossa tai tietämättömyyttä väärinpäin ja toimii 'epävaiheessa' kun ääni poimitaan molemmilla mikeillä. Pieni kokeilu voimakkuuden säätimien kanssa; kun molemmat mikit aktivoidaan, avutuu aivan uusi värimaailma. Taikuus alkaa hetkestä, kun kytket kitaran mikit näin. Mutta saadaksesi tietää, mistä todella on kyse, sinun on kokeiltava ja koettava V100 aivan itse. Ainoa moitteemme on, että tätä nimikkomallia, joka edustaa niin tärkeää musiikillista esikuvaa ja joka on rakennettu kiinnittämällä paljon huomiota yksityiskohtiin, ei toimiteta kovakuorisessa kotelossa. En usko, että tämä lisäys olisi juurikaan nostanut hintaa. …Heitän ilmoille ajatuksen – ihmetellen, että onkohan Vintage Guitarsilla suunnitelmia Michael Bloomfield -mallista? Hmmm. ■


 TUOMIO: Viimeinkin yksi kaikkien aikojen aliarvostetuimmista blueskitaristeista on saanut kunnioitusta. Vintage -kitaroiden ansiosta kunnianosoitus Peter Greenin kaltaiselle kitaravelholle on vihdoin ilmestynyt. V100 on yksi markkinoiden monimuotoisimmista Les Paul -tyylisistä kitaroista tällä hetkellä! Ja milloin kyse on tribuuttikitaroista, tämä on todella hyvä juttu. Uskoisin, että tällä hinnalla nämä sähkökitarat tullaan viemään musiikkiliikkeistä käsistä. Vintage kitaroilla muuten on tapana luoda enemmänkin kuin pelkkiä vähän arvokkaampia tribuuttikitaroita, kuten tämän artikkelin Green:in kuuluisa 'Lemon Drop' -kitara. He luovat uskollisesti myös monia muita klassikkomalleja muistuttavia sähkökitaroita.


Lue alkuperäinen artikkeli tästä!

 

Yh­teys­tie­dot

Aron Soitin Oy

Sahaajankatu 14

00880 Helsinki

info@aronsoitin.fi

p. 09 4289 0555

Mat­ka­huol­to & Posti

Lähetyksiin liittyvät kyselyt

p. 09 42891920

asiamies.herttoniemi@matkahuolto.fi

00880@postipartners.fi

Au­kio­loa­jat

Myymälämme on auki

maanantai - perjantai

9:30 - 17:30

Luot­to­luo­ki­tus

1633518576338_AAA-logo-2021-FI-transparent-me.png

2022   © Aron Soitin Oy          Y-tunnus: 2887040-3            Kaikki oikeudet pidätetään.

Tietosuojaseloste